Hematologija

 

sve na jednom mjestu

Širok spektar analiza

Hematologija izučava krvne ćelije i krvnu plazmu. Broj, veličina, morfologija ćelija omogućava detekciju i dijagnozu bolesti krvnih ćelija, ali i mnogih sistemskih oboljenja koja utiču na krvne ćelije. Najčešća hematološka analiza koja se radi u laboratoriji je kompletna krvna slika ili KKS.

Kompletna krvna slika se radi zbog procjene opšteg zdravstvenog stanja, kao i dio rutinskog pregleda i kod praćenja  nekih stanja i bolesti kao što su: anemija, leukemija, zapaljenski procesi u organizmu, stanja uhranjenosti organizma i izloženosti otrovnim materijama.

Parametri kompletne krvne slike su:

 1. leukociti,
 2. leukocitarna formula,
 3. eritrociti,
 4. hemoglobin,
 5. hematokrit,
 6. MCV (Mean corpuscular volume-srednja zapremina eritrocita),
 7. MCH (Mean corpuscular hemoglobin-prosječan sadržaj hemoglobina u eritrocitu),
 8. MCHC (Mean corpuscular hemoglobin concentration-prosječna koncentracija hemoglobina u eritrocirtu),
 9. RDW (Red cell distribution width),
 10. trombociti,
 11. MPV (Mean platelet volume-srednja zapremina trombocita).

Pored krvne slike veoma često se radi i sedimentacija eritrocita. Sedimentacija je brzina kojom se krvne ćelije izdvajaju iz seruma. Retikulociti se određuju radi procjene aktivnosti kostne srži kod anemija i drugih hematoloških stanja  ili bolesti. Parametar se određuje u uzorku krvi, nije potrebna priprema prije dolaska u laboratoriju. Određivanje broja i zrelosti retikulocita je pokazatelj funkcije koštane srži, odnosno njene sposobnosti da formira eritrocite.

059 221 010

Dušanova 30, Trebinje

zumojlab2023@gmail.com

P-P: 07h - 19h S: 08h - 14h N: na zakazivanje